Lajšanje simptomov stresa

Lajšanje simptomov stresa

Bolečine v hrbtu

Bolečine v hrbtu se pojavljajo na najrazličnejših delih hrbta. Najpogosteje pa se pojavljajo v križu (lumbago). Vzroki se razlikujejo glede na starost posameznika, saj za mlajše (nad 20 let) velja, da je najpogostejši vzrok prevelika telesna obremenitev, težje ugotovljenega razloga ali zaradi oslabele muskulature telesa za ljudi srednjih let (od 40 do 50 let) in pri starejših zaradi degenerativnih sprememb na hrbtenici. Vzroke lahko iščemo v dolgotrajnih nenaravnih položajih na delovnih mestih, v slabi drži, prevelike športne ali druge obremenitve.

 

 1. Predstavljajte si, pa po sredini zadnje strani noge teče ravna črta. Na stiku z zadnjico, to je v pregibu nad stegensko kostjo, je tsubo BL (mehur) 6. Začnemo na neboleči strani, če obstaja, in do 15 sekund s palcem pritiskamo na točko BL6. Ponovimo še dvakrat. Nato storimo to še na drugi strani.

 

Opozorilo: Pritisk na tsubo včasih malo boli. Če bolečina ne popusti ali če ni le blaga, prenehajte.

 

 1. Bolečine v ledvenem predelu, križnici in trtici lahko olajšamo po principu refleksologije z masažo območja zapestja tik pod peščajem.
 2. Stimuliramo točko BL 23, ki se nahaja na spodnjem delu hrbta, izpod trnastega odrastka II. ledvenega vretenca in 1,5 prsta lateralno.
 3. Stimuliramo točko BL 25 , ki se nahaja na spodnjem delu hrbta, izpod trnastega odrastka IV. ledvenega vretenca in 1,5 prsta lateralno.
 4. Stimuliramo točko BL 27 , ki se nahaja na sacrum-u, na nivoju I. posteriornega sakralnega foramna in 1,5 prsta lateralno.
 5. Stimuliramo točko DU 4 , ki se nahaja na spodnjem delu hrbta, na zadnji osrednji liniji, v vdolbini izpod trnastega odrastka II. ledvenega vretenca.
 6. Stimuliramo točko  DU 6 , ki se nahaja na hrbtu, na zadnji osrednji liniji, v vdolbini pod trnasti odsek XI. prsnega vretenca.
 7. Točka proti bolečini v tilniku se nahaja na notranji strani mezinca, približno 2 milimetra oddaljena od nohtnega roba. Najbolje in najlažje jih stimuliramo s palčevimi nohti (le ti naj bodo kratko pristriženi). Najti jo je lahko, saj je občutljiva na pritisk in bolečino.
 8. Roko z dlanjo položimo na prsni koš in otipamo štrlečo točko komolca. Od njega gremo za 2 prsta proti rami. Pri bolečinah v tilniku izmenično stimuliramo levo in desno od 20 do 30 sekund.
 9. Občutljiva točka za lajšanje več vrst bolečin je tudi na zunanji strani podlahti, natančno na sredini med prstnimi konicami in komolcem. Zadostuje akupresura 20 do 30 sekund.
 10. Pri carvicalnem vretencu C7 tri prste levo in desno so navadno zelo občutljiva območja, ki ob pritisku izzovejo še hujšo bolečino. Če jih masirani prenese ne škodujejo, ampak zelo koristijo. Če pa ne, pa bodimo na tem delu bolj nežni.

 

Glavobol

Pogosta posledica stresa je tudi glavobol. To so kronični glavoboli, ki lahko preidejo tudi v nespečnost in depresijo, človeka pa postane nesposoben opravljati delo, saj je nezbran in to vodi v veliko število napak pri delu. Najobičajnejši vzrok je preobremenjeno napenjanje mišic glave in predvsem vratu. Vsaka masaža pomirja in sprošča tako telo kot duha in lahko pripomore k zmanjšanju ali odpravi glavobola.

 1. Bolečine v glavi, vratu ali ramenih, ki so posledica napetosti, lahko olajšamo s pritiskom na tsubo GB (Žolčnik) 20. Ti dve točki ležita na obeh straneh hrbtenice v vdolbinah pod lobanjskim dnom, tik pod začetkom lasišča. Na vsako pritiskamo največ eno minuto s konico sredinca ali palca; lahko tudi večkrat, vendar krajši čas.
 2. S krožnimi gibi hypothenarja na predelu vratu in gnetenje trapeziusa pogosto močno zmanjšata glavobol. Seveda morajo biti prijemi kar se da pomirjajoči in nežni.
 3. Stimuliranje točke ST 8, ki se nahaja za prst iznad sprednje lasne meje na kotu čela.
 4. Stimuliranje točke GB 14, ki se nahaja na čelu, neposredno iznad pupile, 1 prst iznad obrvi.
 5. Stimuliranje točke GB 20, ki se nahaja na zatilju iznad okcipitalne kosti, v vdolbini med zgornjim koncem sternokleidomastoida in trapeziusa.

 

Nekatere akupresurne točke na zadnjem delu vratu

 1. Stimuliranje točke EX – HN 5, ki se nahaja na temporalnem delu glave, v vdolbini, ki se nahajajo za širino enega prsta za linijo, ki povezuje lateralni konec obrvi in zunanji kantus.
 2. Stimuliranje točke SJ 5, ki se nahaja na hrbtni strani podlahtnice, 2 prsta proksimalno od hrbtnega pregiba sklepa med radiusom in ulno.
 3. Stimuliranje točke SJ 23, ki se nahaja na obrazu v vdolbini lateralnega konca obrvi.
 4. Proti glavobolu lahko pomagamo tudi z akupresuro ušesa. Na spodnjem delu ušesa, na uhljiču je ustrezno mesto za vse, kar se dogaja v glavi. Med palec in kazalec hkrati stisnemo obe mečici. Za odpravo glavobola pritisnemo na ušesne mečice kolikor se da močno in vsakokrat po 3 do 4 minute. Redna akupresura se izvaja zjutraj, opoldne in zvečer.

Bolečine v vratu in ramenih

Bolečina v vratu zaposlenih se najpogosteje pojavlja zaradi nepravilne prisilne drže glave ali pa spanja na neergonomskih vzglavnikih. Pogosta posledica je otrdelost mišic.

Bolečino v ramenih pa z masažo lahko odpravljamo, kadar se le ta pojavlja kronično (tri mesece in več). Zaradi bolečin pogosto posameznik zelo malo giba sklep, kar povzroči omejeno gibanje sklepa, tudi pri pasivnem gibanju. Z masaža je tu lahko v veliko pomoč.

 1. Napetost, ki povzroča bolečine v ramenih in vratu, lahko olajšamo s pritiskom na GB (žolčnik) 21. Točko najdemo tako, da skomignemo z levim ramenom in otipamo rob mišice, kjer se na hrbtu stika z vratom. Morala bi biti na črti, ki poteka od leve prsne bradavice naravnost navzgor. Deset do petnajst sekund pritiskamo nanjo s palcem ali sredincem; pritisk počasi povečamo. Potem to ponovimo na desnem ramenu.

Kontraindikacija: nosečnost

 1. Bolečino lahko odpravimo tudi tako da med masažo par krat zarotiramo ramenski obroč. Stranki glavo (pod čeljustjo) položimo na svoj podlaket in jo pritisnemo v smeri levo – desno in naprej.  S palcem nato pritiskamo na boleče mesto in počasi jačamo pritisk. Pritiskamo na točki DU (zadnji osrednji meridian) 14 in DU 16. Točka DU 14 se nahaja v vdolbini pod VII. carvicalnim vretencem, točka DU 16 pa na zatilju, neposredno pod zunanjo akcipitalno izboklino, v vdolbini med obema stranema trapeziusa.
 2. Ko začnemo masažo, moramo biti zelo pozorni na odzive stranke, ki nam lahko sporočajo kako boleče je mesto. Pomembno je, da se o tem maser in masirani pogovarjata. Poizkusimo z rahlim rotiranjem rame, da ugotovimo gibljivost sklepa. Potem se posvetimo deltoidni mišici in lahko globinsko pogladimo in nato gnetemo. Če s tem ne izzovemo prehude bolečine lahko nadaljujejo tudi s točkovnim vtiranjem deltoidusa. Roko lahko na koncu rahlo potegnemo navzven in potresemo.
 3. Stimuliranje točke LI (debelo črevo) 4, ki se nahaja na hrbtišču roke, med I. in II. metacarpalno kostjo in na radialni strani sredine druge metacarpalne kosti.
 4. Stimuliranje točke LI 15, ki se nahaja na radialnem koncu pregiba sklepa, v vdolbini med tetivama dolgega in kratkega ekstenzorja palca, kadar je le-ta obrnjen navzgor.
 5. Stimuliranje točke SJ 14, ki se nahaja na rami, v vdolbini inferiorno in posteriorno od akrominoa, ko je roka v abdukciji.

 

Stres

Stres je tu še posebej omenjen, vendar lahko trdimo, da je pogost vzrok tudi za druge težave, kot so: slaba koncentracija, živčnost, povišan krvni tlak, bolečine v carvicalnem in lumbalnem delu hrbtenice, glavoboli, nespečnost…

 1. Vsaka nežna masaža je sproščujoča in pri posamezniku vpliva blagodejno na njegove posledice stresa. V primerih, ko masiramo posameznika, ki je pod močnim stresom, skušajmo delovati nanj še posebej sproščujoče. To lahko dosežemo z nežnimi počasnimi in umirjenimi gibi in prijemi. Prijemi naj se izvajajo harmonično in ritmično in naj se iz enega prijema prelivajo v drugega tako, da se to čim manj opazi. Tako da masirani dobi holističen občutek človeškega telesa.
 2. Stimuliramo točko HT (srce) 7, ki se drugače imenuje tudi »Božanska vrata« in se nahaja na carpalnem sklepu, na ulnarnem koncu pregiba pesti, v vdolbini radialne strani.
 3. Stimuliramo točko PC 6, ki se nahaja na notranji strani podlahtnice na sredini, 2 prsta iznad zapestja.
 4. Kadar stranka ne sedi na stolu lahko stimuliramo točko  EX – HN 3, ki se nahaja na čelu, na sredini med obrvema.
 5. Stimuliramo točko DU 20 , ki se nahaja na glavi 5 prstov neposredno nad sredino sprednje lasne meje, na sredini linije, ki povezuje vrhova obeh ušes.
 6. Stimuliramo točko GB (mehur) 21 , ki se nahaja na rami, neposredno iznad bradavice, nad claviculo.

 

Visok krvni tlak

Visok krvni tlak je se pojavi, ko se arterije zožijo. Na notranji strani arterijskih sten  nastajajo apnene in podobne obloge, kar povzroči zoženje arterij, zaradi tega postanejo krhke in toge. Ker si mora kri z veliko večjim trudim vtirati pot za to potrebuje višji pritisk. Vzroke za to je iskati v izpostavitvi posameznikov stresu na delovnem mestu in osebnem življenju, kar draži vegetativno živčevje. Organizem lahko dražljaj nekaj časa obvlada brez posledic, po določenem času pa se pojavi razdražljivost, živčnost, vihravost in izgubi se sposobnost za koncentracijo. Na naslednji stopnji se kažejo organske spremembe, ki se lahko kažejo kot nespečnost, draženje želodčne sluznice ali pa visok krvni tlak.

 

 1. Stimuliramo lahko točki na koncu sredinca na vsaki strani distalne strani nohta. Ti točki stimuliramo tako, da primemo sredinec s kazalcem in palcem, ga trdno stisnemo in nato potegnemo.
 2. Stimuliramo točko med gubo v carpalnem sklepu in zgornjim koncem tenarja. Točko je najlažje stimulirati s iztegnjenim sredincem in kazalcem. Narahlo premikajmo kožo proti podlagi sem in tja.

 

Potrtost

Včasih je veljalo, da za potrtostjo trpijo le starejši in osamljeni ljudje, vendar se v novejših obdobjih pojavlja tudi potrtost mladih ljudi. Vzroki za to so zelo različni. Povečuje se uporaba snovi, ki vzbujajo dobro voljo pri ljudeh, tako legalne, kot nelegalne, oboji pa seveda vodijo v odvisnost. Vsakršna masaža ima zelo pozitivnem psihološki učinek in lahko močno pripomore tudi pri zmanjševanju podrtosti, saj vzpodbuja izločanje endogenih endorfinov v možganih.

 1. Območje ob nohtih obeh sredincev stimuliramo tako da potrkamo po njih. Najboljši čas za to je že takoj zjutraj, ko se zbudimo in lahko čez dan po želji stimulacijo poljubno ponavljamo.
 2. Otipajmo položaj scapule na hrbtu in zaznajmo notranjo stan le te. Dlani položimo na te in petkrat zapored pritisnemo (srednje močno).
 3. Proti potrtosti lahko akupresuriramo vso notranjo stran komolčnega sklepa na gubi, ki nastane, kadar sta roki nekoliko upognjeni. Najbolje je začeti na levi in po petkratnem pritisku preiti na desno roko.
 4. Na koncu akupresuriramo carpalne sklepe – tam kjer čutimo utrip. To najlažje storimo s palcem. Pritisnemo le dva do trikrat na kratko in ne čvrsto, saj je akupresura teh točk zelo močna.

 

Kotraindikacija: Posamezniki s slabotnejšim srcem

 

Nespečnost

Nespečnost ni najboljši izraz, saj ni človeka, ki ne bi spal niti minute, pač pa gre za nemirno spanje, pogosto prebujanje in težava, da zvečer ne moremo zaspati. Drugo jutro pa smo neprespani in utrujeni. Spanje je veliko pomembnejše, kot si mislimo, saj se v času spanja opravi vse, kar še ni bilo postorjeno v prebavnem procesu. Dihanje se umiri, srce utripa počasneje in zniža se krvni talk. Možgani pa so med zdravim spanjem bolje prekrvavljeni, kot takrat, ko je človek buden.

Masaža telesa, predvsem pred spanjem, pomaga, da se telo umiri in da se vzpostavi ritmični vzorec spanja. Na telo učinkuje pomirjevalno in sproščujoče.

 1. Da lažje zaspimo si stimulirajmo prstne konice in to lahko storimo kar tako, da jih pritisnemo o konico palca.
 2. Stimuliranje točke GB 12 se nahaja dva prsta za ušesom na majhni vdolbini na lobanjski kosi, na robu lasišča. Pritisk usmerjen navzgor na obeh straneh izvajamo po eno minuto.
 3. Proti nespečnosti pomaga tudi na meridianu srca točka HT 8. Točka se nahaja na dlani med IV. in V. metakarpalno kostjo, na delu dlani, ki se dotika vrha mezinca, kadar se oblikuje pest.