Človek brez energijskih izgub

Človek brez energijskih izgub

Prav gotovo ste že srečali nekoga, ki vam je povedal kako pomembno je, da ima hiša dobra okna, dobro toplotno izolacijo, dobro streho. Ker tako energija, ki jo hiši damo ostane v hiši, nas greje in nam daje dober občutek. Če pa tega hiša nima, gre veliko energije iz nje… v okolje, kjer ne samo da nam ne koristi, pač pa celo škoduje planetu s prekomernim segrevanjem.

Podobno se dogaja z nami. Pomislite zakaj vse porabljate svojo energijo? Ali se vas ta vložena energija vrne? Kakšno energijo daste v svet, in predvsem kakšno ljudem, ki so ob vas? Veliko jo porabljamo za delo. Če je produkt dober, nam to da zadovoljstvo, tudi denar. Torej to je bila dobro naložena energija. Če smo v to delo vložili malo manj energije, je bilo delo slabo opravljeno. Kljub temu, da smo v to vložili delo, ne bomo ravno zadovoljni, torej bomo dobili nazaj slabo energijo. Ravno tako stranke ali šef za tako opravljeno delo ne bo vračal dobre energije – beri pohvale – pač pa vse prej kaj drugega. Torej bomo 2x na izgubi, prvič ker smo vložili energijo in drugič ker bomo dobili slab »feedback«, mogoče še tretjič, ker se bomo doma zaradi tega slabo počutili in se s tem obremenjevali celo popoldne. Če bi se samo malo bolj potrudili v začetku in vložili več energije bi lahko jo dobili 3x toliko nazaj.

Podobno je z našimi občutji. Če so pozitivna nam dajejo energijo in nas dvigajo, zato je pomembno, da si ustvarjamo pogoje, ki nam jih lahko nudijo. To lahko naredimo tako, da si najprej izberemo poklic, ki nas veseli, tako, da v ljudeh, ki so okrog nas vidimo tisto kar je v njih dobro, da vidimo cilj pred seboj, ki ga želimo doseči. Smo kot hiša, ki svojo energijo uporabi za toploto,  delovanje in dobro počutje stanovalcev. Včasih pa se zalotimo, da se jezimo na nekaj ali nekoga (vseeno je ali je to upravičeno ali ne) nam to jemlje energije in zaradi tega nismo nič bližje niti svojemu cilju niti dobremu počutju. Je tako, kot bi sredi zime na široko odprli okna in potrošili vso energijo zato da ograjujemo celo mesto. Rezultat bo, da bo tako kot mesto tudi hiša mrzla. Mi pa bomo izčrpani in prazni, nezmožni dajati ljubezni in biti ustvarjali. Porabili smo energijo, da nismo naredili nič. In zdaj bomo morali začeti iz deficita, da bomo ustvarili nekaj energije, da bomo vsaj malo zadovoljni.

Zato je pomembno, da ko se zalotite v situaciji in ugotovite da vlagate energijo v nekaj kar vam nikakor ne more vrniti energije s tem prenehate. Ker se s tem hladite… hladite svoje srce. S hladnim in praznim srcem pa je vsako delo velik napor. Tako za vas, kot za ljudi okrog vas, ko vas gledajo, kako se mučite. Zato delajte dobro in tiste stvari, ki vam dajejo energijo in delali boste z lahkoto in nasmeškom na obrazu. Jaz temu pravim, da bi postali človek brez energijskih izgub. Kar pomeni, da bi lahko bili lahko zelo učinkoviti in bi po službi imeli še obilo energije za stvari in ljudi, ki so nam posebej ljubi.